"Sokrétű, időszerű témát vizsgáltam, amelynek nagy társadalmi haszna van" - Interjú a friss Akadémiai Ifjúsági-díjas Horváth Miklóssal


Horváth Miklóst, a BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszék egyetemi docensét kérdeztük, aki  elnyerte az Akadémiai Ifjúsági Díjat. 

Hogyan fogadta az elismerést?

Nagy megtiszteltetés, hogy nekem ítélték ezt a rangos kitüntetést, nagyon örültem neki. Egy ilyen elismerés megerősíti az embert abban, hogy jó úton jár.

Mit gondol, mi lehetett a kulcsa annak, hogy Önt tüntették ki?

Egy sokrétű, manapság nagyon időszerű témát vizsgáltam, amelynek nagy társadalmi haszna van – jólesik, hogy ez a tudományos közösség figyelmét is felkeltette.

A kutatásaiban milyen területeket vizsgál?

Épületek energiahatékonyságához, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításához kapcsolódóan az egyik leginkább aktuális, még kiaknázatlan kutatási terület az épülethasználói szokások, valamint azok hatásának vizsgálata. A technológiai megoldások kutatási szempontból jól körül jártnak tekinthetők. Az energiahatékonyság növekedésével a felhasználási szokások hatása felértékelődött, a felhasználókhoz köthető többletfogyasztásnak (pl. magasabb belső hőmérséklet tartása télen) fajlagosan nagyobb jelentősége van, amelyről még keveset tudunk. Ezt a kérdéskört kutatom és annak minél pontosabb figyelembevételét, modellezését próbálom megvalósítani. A probléma és annak kezelése is igen komplex, a fogyasztói szokások (ún. felhasználói profilok) hatása vizsgálható az egyes épületgépészeti rendszerelemek, az épület egésze, az energiaellátó rendszer és az épületállomány szintjén egyaránt.



Milyen gyakorlati hasznosíthatósága lehet a kutatásainak?

Az eddigi munkásságom olyan módszertani újításokat tartalmaz, amelyek nemzetközi szinten is felhasználhatóak. A legjelentősebb, hogy sikerült számos, nagyon heterogén adat bázis és méréssorozat eredményeit szintetizálva olyan nagyfelbontású felhasználói profilokat meghatározni különböző fogyasztótípusokra, különböző területekre (például háztartási villamosenergia igények, melegvíz-igények), melyekkel az egységépületek, valamint a háztartási napelemes rend szerek a korábbinál jóval nagyobb pontossággal modellezhetők. Ezen kívül az átlagos profilok meghatározásával lehetőség nyílik településszintű, régiós vagy akár országos épületállomány-modellezés jóval pontosabb elvégzésére, jelentősen segítve továbbá a kapcsolódó hatáselemzéseket is.

Mik a tervei a továbbiakra nézve? 

Jelenleg elbírálás alatt van egy MTA-BME Lendület Kutató csoport létrehozására beadott pályázatom. Eddigi eredményeimre alapozva további kutatási célom ipari és kutatói együttműködésre alapozva a lakóépületek fogyasztásának részletes modellezése, figyelembe véve a várható épületkorszerűsítési trendeket és a napelemes rendszertelepítések hatását. A részletes épületmodellek alapján meghatározható egyfajta villamosenergia-fogyasztási rugalmasság, melyet, egy szinttel feljebb lépve, a kisfeszültségű hálózaton felhasználhatunk az üzembiztonság növelésére. Ezzel a megközelítéssel akár elősegíthető a beépíthető napelemes kapacitás növelése is az elosztóhálózat gyökeres átalakítása nélkül.


Benesóczky László

(Fotó: Geberle Berci)

A cikk eredetileg a BME GPK Alumni Hírlevelének 2024. májusi számában jelent meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések