Doktoranduszunk harmadik díjat nyert egy francia nyelvű tudományos prezentációversenyen

 A BME Műszaki Mechanikai Tanszék doktori hallgatója, Patkó Dóra harmadik helyezést ért el a budapesti Francia Intézet által idén ötödik alkalommal megrendezett PhD hallgatóknak szóló,  „A disszertációm 180 másodpercben” című versenyen. Az országos döntőre március 21-én került sor az ESSCA budapesti telephelyén.

Mióta tanulsz franciául?

A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban kezdtem el, és négy évig tanultam is franciául, de azóta kevés lehetőségem adódott használni a francia nyelvet, mert a tudományban inkább az angol dominál. Azért jelentkeztem többek közt a versenyre, mert jó lehetőségnek tűnt felfrissíteni a tudásomat.

Patkó Dóra
Mi a kutatási témád, amit a versenyen prezentáltál?

A téma a biomechanikához kapcsolódik. A lehető legegyszerűbb modellel szeretném leírni, vagy legalábbis közelíteni az emberi futás jellemzőit. Ugyanis ennek előnye lehet, hogy attól függően, hogyan változtatjuk az izmok tulajdonságait jellemző paramétereket, könnyen és gyorsan előrejelezhető, milyen lesz a futó mozgása, stabilitása és energiafelhasználása.

Mi volt a legnagyobb kihívás a verseny során?

A legnagyobb kihívás az volt, hogy egy, a matematikai jellege miatt sokak számára idegennek tűnő témát röviden, franciául előadjak, úgy, hogy ráadásul bárki számára érthető és izgalmas legyen – mindezt egyetlenegy diában.

Kihívásnak éreztem, hogy több francia anyanyelvű versenytárs is volt a mezőnyben, amely a jogtudománytól a francia irodalomig számos tudományterületet képviselt.

Van-e valami, amit szerinted előnyödre tudtál fordítani a készülés, vagy a verseny során?

A készülés segített abban, hogy a kutatásomban ne csak az apróbb részletekkel bíbelődjek, és rábírt arra, hogy pár lépéssel távolabbról újra szemügyre vegyem a témát. Ugyanis ahhoz, hogy a munkámból disszertáció váljon, érdemes egy képben látni a kutatási eredményeket, és összeilleszteni a kép részleteit. A verseny segített a francia nyelv gyakorlásában, és önbizalmat adott, hogy kiválóan értékelték a végeredményt is.

Az eseményt a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Tempus Közalapítvány, az Auchan Magyarország és az Yves Rocher vállalatok támogatták.

Patkó Dóra témavezetője Zelei Ambrus óraadó adjunktus, a versenyre való felkészítésben pedig Bende Margit adjunktus segített.

Gratulálunk Patkó Dórának!

 

(Benesóczky László)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések