„A szakmai fejlődés a hobbim is” – interjú Korsós Krisztiánnal

Korsós Krisztián nyerte a 2022-es QForm Hot Bulk Forging Olympiad versenyét. A Gépészmérnöki Kar dékáni hivatalában megtartott díjátadó után készítettünk interjút.

Miért döntöttél úgy, hogy indulsz a Hot Bulk Forging Olympiadon?

Az alapképzés alatti specializációválasztás óta kiemelten érdekel az anyagtudomány minden területe. Mivel szerettem volna megmérettetni a tudásomat, így éltem a lehetőséggel.

Mi volt a sikered titka?

Fáradhatatlan készülés, gyakorlás, és Nyulász Pál tanár úr elméleti és technikai útmutatása. Az esemény közeledtével a tanár úrral egyre sűrűbben és sűrűbben konzultáltunk, a verseny előtti héten majdnem minden nap. Mindemellett Renkó József technikai továbbképzési kurzusokat tartott számunkra.

Mi volt a feladatod a versenyen?

Egy bonyolult geometriájú, fogazott kovácsdarab gyártástechnológiáját kellett megtervezni, ami kötötten süllyesztékes kovácsolással történt. Meg kellett határoznunk az előgyártmányt, a forgácsolási hozzáadásokat, a gazdaságossághoz szükséges évi darabszámot, és egyéb gyártástechnológiai kiegészítéseket. Minél gyorsabban dolgozott egy versenyző, annál több feladatot tudott megoldani.

A feladat elvégzéséhez szükséges végeselemes szimulációhoz pedig a QForm felület volt a támogató eszköz.

159 összes versenyzőből 12 országos bajnok a világ 12 különböző országából vett részt a versenyen. A magyar mezőnyben 3-an vettünk részt, mind a három versenyző a Műegyetemről indult.

Vannak további terveid a témában?

A következő évben biztos, hogy nem fogok indulni, mert a diplomaterv elkészítése, az államvizsga, és a szakmai gyakorlat mellett a versenyre való felkészülés nehezen megoldható. Ezen kívül szeretnék lehetőséget biztosítani a következő évfolyamoknak. További tervem még, hogy PhD képzésen szeretném folytatni a képzésemet.

Benesóczky László
Korsós Krisztián

1999-ben született Budapesten. Születésétől fogva Monoron él, bár az elmúlt egy évben az hétköznapjait a Kármán Tódor Kollégiumban tölti. Közgazdász végzettségű vállalkozó szülők gyermeke. Mindkét nagyapja a Műegyetemen végzett, egyikük gépész-, a másikuk villamosmérnök. „Talán innen is eredt bennem a vágy, hogy a nyomukba lépjek.” Bár szeret fantasyt és sci-fit olvasni, mégis úgy érzi, az igazi hobbija a szakmai fejlődés.

Ő is besegít keféket, pótfejeket és seprűket készítő családi cégükben, amelyet gépészmérnök nagyapja alapított.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések