Nem csinált szerepet a mesterségéből: Mahrer Vilma, az első magyar gépészmérnöknő

Kilencvenöt éve szerezte meg diplomáját az első magyar gépészmérnöknő, Mahrer Vilma a Műegyetem Gépészmérnöki Karán (akkori kifejezéssel élve osztályán), ő volt a harmadik nő, aki oklevelet szerzett az intézményben (elsőként egy építő-, majd egy építészmérnök). Néhány újság is írt róla – de ez a visszahúzódó személyiségű fiatal nő nem kereste a reflektorfényt. Még az archívumokban utánanézve is roppant keveset találni róla.

Mahrer Vilma nevével akkor találkozhatott először a korabeli újságolvasók nagy része, amikor egy nappal a diplomájának az átvétele után Az Ujság nevű lap portréinterjút készített az első magyar gépészmérnöknővel. 

Gyermekkori barátai ambíciózus lányok voltak, „mind valamilyen diplomát akart.” Tanárnak, orvosnak, iparművésznek, festőnek készültek. Bár szülei jobban szerették volna, ha otthon marad, a kis Vilmát nagyon érdekelték a reáltudományok, és nem is szeretett volna „otthon maradó és vőlegényt váró” lány lenni. Az a tény, hogy ő lenne az első gépészmérnöknő Magyarországon, csak még inkább ösztönözte. Tovább

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések