Megújuló üzemanyagokat tesztel repülőgépek számára a kutatócsoport

A Combustion Research Group tagjai jelentős kutatásokat végeznek a károsanyagok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban. Az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéken működő kutatócsoport két tagjával, Józsa Viktor adjunktussal és Hidegh Gyöngyvér PhD hallgatóval beszélgettünk.
A nemzetközi tudományos közösségben is elég jól hivatkozott, lassan már beágyazott munkát végzünk. Az egyik kutatási projektben, a sanghaji Jiao Tong University-vel, a világ 83. legjobb egyetemével együttműködésben biodízelek tüzeléses vizsgálatát végezzük, a repülőgépes alkalmazást előtérbe helyezve.
A brnói műszaki egyetemmel is fut egy közös projektünk a folyadékok porlasztása kapcsán. A jelenséggel a tüzeléstechnikán túl többek közt a metallurgiában is találkozunk, ahol a porkohászati alapanyagokat (fémporokat) is így állítják elő. A gyógyászati alkalmazása is jelentős (hatóanyagok készítése és gyógyszerek adagolása), valamint a festékszórókban is alkalmazzák. Ebben a kutatásban az elméleti oldal felől próbáljuk megközelíteni a gyakorlati alkalmazásokat. Tovább

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések